Tak semua jenama jongkong & dinar emas diterima di Ar-Rahnu. Bagaimana dengan Public Gold?

 1. Sejak pertengahan tahun 2011, TIDAK semua bentuk dan jenama emas diterima untuk gadaian ar-rahnu (pinjaman bercagarkan emas fizikal).
 2. Ada institusi kewangan ar-rahnu yang hanya terima barang kemas sahaja. Dan ada ar-rahnu terima gold bar dan dinar, tetapi hanya untuk jenama tertentu sahaja.
 3. Jadi kalau anda nak beli emas, kena ambil tahu juga sama ada jenama yang kita beli tu diterima oleh ar-rahnu atau tidak.
 4. Ini bagi memudahkan kita dapatkan pinjaman tunai segera jika perlukan duit segera, terutamanya untuk pakai sementara waktu atau rolling bisnes. Jangan nanti ternganga diberitahu pegawai Ar-Rahnu emas anda tidak diterima.
 5. Di Malaysia, jenama emas paling diterima meluas oleh ar-rahnu hanyalah Kijang Emas (keluaran Bank Negara Malaysia) dan Public Gold sahaja. Ini jenama paling bereputasi tinggi di Malaysia.
 6. Dibuktikan dengan penerimaan oleh Pos Ar-Rahnu (anak syarikat Pos Malaysia) dan Bank Persatuan (Co-op Bank) yang terima jenama Public Gold tanpa perlu buka SEAL.
 7. Malah di Brunei Darussalam, Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) juga diterima untuk gadaian tanpa perlu membuka seal.
 8. Justeru, Public Gold merupakan satu jenama yang berprestij tinggi dan mempunyai kredibiliti yang diyakini oleh institusi kewangan yang besar di Malaysia dan Brunei Darussalam.

Nota: Institusi Kewangan Ar-Rahnu yang menerima produk Public Gold:

 1. Bank Rakyat
 2. Agrobank
 3. Bank Muamalat
 4. Ar Rahnu Pos – tanpa perlu buka seal
 5. Bank Persatuan (Co-op Bank) – tanpa perlu buka seal
 6. Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) – tanpa perlu buka seal

Untuk belian emas Public Gold secara atas talian, klik link ini: Beli Emas Public Gold

#tipspelaburanemas #simpanemas #tipsarrahnu

Hafizul Hakim Bin Haji Mohamad Kerta
Public Gold Master Dealer (PG000839)
HP: +6019-8884452
www.hafizulhakim.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *