Pengalaman menyaksikan perlawanan bolasepak di South Africa!

Pada hari kedua kami di Cape Town, ketika menikmati hidangan breakfast saya terperasan semua staff hotel menggunakan jersi bolasepak negara mereka. Dan pada tengah hari, suasana riuh di luar hotel menyambut kedatangan seseorang. Rupa-rupanya hotel ini merupakan tempat penginapan rasmi pasukan bolasepak South Africa!

Celebration style ini terus tergambar dalam fikiran saya selepas melihat kelibat Tshabalala di dalam lif hotel ;)
Celebration style ini terus tergambar dalam fikiran saya selepas melihat kelibat Tshabalala di dalam lif hotel ūüėČ

Bagai bulan jatuh ke riba saya pun bertanya dengan salah seorang penyambut tetamu hotel, bila match?

Tomorrow night Sir, World Cup Qualifying Match! Bafana Bafana (sambil mencium badge di jersinya)

Sempat bergambar dengan one of coaching staff skuad South Africa. Players semua dikawal ketat oleh bodyguard.
Sempat bergambar dengan one of coaching staff skuad South Africa. Players semua dikawal ketat oleh bodyguard.

Hati mula berdegup kencang, ini peluang keemasan! Saya pun request dengan tourguide hasrat saya nak tengok bola malam esok, kebetulan di sini memang disebelah malam tiada aktiviti. My wife memang setuju aje kalau part macam ni..

Tourguide bersetuju untuk tolong kami membeli tiket perlawanan. Perbualan kami didengari oleh Dr Rahimah & husband. Diorang pun nak ikut. Then at last turut diikuti oleh beberapa member rombongan yang first time tengok bola.. Hehehe.. Pesan tourguide, Hafizul, you take care all of them. Make sure pergi & balik pakai taxi. Dia risau keselamatan kami.

Pemandangan Cape Town Stadium di malam hari amat menakjubkan..
Cape Town Stadium ini sangat cantik
Cape Town Stadium ini sangat cantik
photo (5)
Harga tiket perlawanan cuma 100 Rand sekitar RM34. Harga teksi  pula sekitar 25 Rand (5 orang share). Puas hati.

480843_10151311847421787_2084625708_n

Baru sampai stadium! Match pukul 8 malam =) Muka semua excited nak tengok bola. Ada yang first time menjejak kaki ke stadium.

72392_10151309667561787_1600252446_n

Selepas melalui security check-point yang ketat, kami menuju ke tempat duduk seperti yang tertera pada tiket bola.

game

Player South Africa dan Central of Republic baru nak masuk padang. Perlawanan berakhir dengan kemenangan 2-0 berpihak kepada South Africa

Dream come TRUE!

Bergambar kenangan pada keesokan paginya. On my left is goalscorer match malam tadi iaitu Bernard Parker.. Currently top scorer club dlm liga South Africa

Pengalaman Menarik Untuk dikongsikan

  • Pada mulanya saya agak khuatir harga tiket match mahal al-maklum match ini world qualifying. Kalau kat Malaysia dulu pernah tengok match Man Utd vs Malaysia. Harga paling murah RM98! Saya terkejut harga tiket cuma RM34 (100 rand).
  • Pada hari perlawanan saya cuma fikir hanya staff hotel saya jer yang pakai jersi bola. Rupanya sepanjang hari perlawanan, kebanyakan orang menggunakan jersi bola South Africa!
  • Tiket RM34 sebenarnya hot seat. View betul-betul kat tengah padang. Teringat masa perlawanan Man Utd vs Malaysia. View yang sama tapi kosnya RM300+.
  • Perhatikan tiket bola saya di atas (Row 14, Seat 22). Itulah tempat duduk saya. Ada marshall untuk make sure kita duduk di tempat yang betul.
  • Security check point sangat ketat exactly peralatan sama ketika nak boarding masuk kapal terbang. Tiada bunyi airbomb masa perlawanan walaupun selalunya dalam kepala kita orang Afrika ni ganas.
  • Tandas – Walaupun penuh dengan orang, arrangement tandas sistematik orang beratur dalam barisan lurus (ada berpuluh tandas). Amazingly bersih.. Semua faham lepas buang, flush!
  • Penonton sporting, frienldy dengan kami.

Info: Cape Town Stadium pernah digunakan untuk kejohanan World Cup 2010!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!