Tips Perniagaaan

8 Faktor Pemilik Bisnes Di Malaysia ‘knockout’ Di Dalam Perniagaan

Satu perkembangan menarik di Malaysia apabila setiap tahun, lahir ramai usahawan berpendapatan tinggi tanpa mengira usia. Kisah kejayaan mereka banyak dipaparkan di media-media tempatan. Contohnya…. “Menjadi jutawan Internet pada usia 25 tahun.” “Usahawan kosmetik mencapai status jutawan pada usia 21 tahun.” “Pengusaha butik fesyen wanita catat jualan RM 430,000 sebulan.” Banyak lagi kisah kejayaan seperti di …

KISAH MAS, CHRISTOPH MUELLER DAN MASALAH BUDAYA

AWAS: Jangan baca kalau malas membaca dan berfikir. Ini bukan cerita kelakar atau gosip artis mata lebam. Mei 2015, MAS dah mulakan penstrukturan semula syarikat. Dalam pelan penstrukturan, MAS ambil Christoph Mueller, seorang berbangsa German yang mempunyai reputasi dan nama yang besar di dalam dunia penerbangan komersial. On the spot, teringat kes penstrukturan semula Korean …

Nak berniaga tapi tak tahu nak niaga apa? Ini ada senarai 100 perniagaan anda boleh fikirkan!

Nota: Jika anda usahawan atau berminat nak jadi usahawan, anda boleh sertai Kelab Usahawan Hidup Ringkas yang ditubuhkan dalam Group Facebook. Sila klik link di bawah untuk memohon jadi ahli Kelab: Kelab Usahawan Hidupringkas di FB. Salah satu fakta yang ramai orang dah tahu tentang perniagaan besar adalah, kebanyakan perniagaan besar yang ada sekarang bermula dari …

Lelaki ini tukarkan lebihan duit sewa ke dalam bentuk emas. Untung ke?

Sape lelaki tu? hah. Ni pengalaman peribadi saya sendiri. Hafizul Hakim.. Nak tahu cara maksimakan pendapatan sewa hartanah + emas? + Biasanya lebihan tunai apartment sewa, saya simpan dalam akaun saving biasa. Ini yang saya selalu buat sebelum ini. Terdedah kepada kebocoran 😉 . + Selepas ‪#‎GAPAccount‬ diperkenalkan Public Gold, saya sangat happy sebab dapat …

2 pesanan PENTING sebelum memulakan perniagaan…

Semakin lama, semakin tinggi kos hidup. Tahun ini, dikatakan juga ramai yang akan terkesan dengan GST. Terutamanya mereka di bandaraya makin terasa bebannya dalam menampung keluarga. Memang tidak dapat dinafikan juga, kini ramai yang mula mencari alternatif lain dalam menjana pendapatan sampingan melalui perniagaan. Namun persoalan yang sangat kerap saya terima adalah… Perniagaan apa yang …

Tips Berniaga: Ada pentingnya mempunyai pesaing

Secara jujurnya, tiada perniagaan yang sukakan pesaing. Alangkah bestnya kalau menjalankan perniagaan tanpa pesaing. Contoh, kalau kita jual tudung, kita sahaja penjual tudung di Malaysia. Kalau kita jual produk kesihatan, taida pesaing yang mengganggu pasaran kita. Kalau kita jual kek, orang lain tak boleh jual kek. Sememangnya, ini bukannya realiti. Dalam apa sahaja perniagaan pun pastinya ada pesaing. Kalau …