Tips Pelaburan Hartanah

Apartment Homestay di Kota Samarahan

Lokasi di Vista Apartment, Kota Samarahan. Vista Ilmu adalah terletak kira-kira 25km dari pusat Bandaraya Kuching dan 1.5km dari daerah Kota Samarahan. Ia merupakan kawasan yang strategik kerana ianya terletak berhampiran dengan Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan Maktab Perguruan Tun Abdul Razak, sejajar dengan perancangan kerajaan negeri untuk menjadikan Samarahan sebagai pusat penyedian pendidikan di negeri Sarawak. Berikut adalah …

Ilmu Faraid: Apabila Suami Meninggal Dunia Rumah Akan Jadi Milik Siapa?

Apabila Suami Meninggal Dunia Rumah Akan Jadi Milik Siapa? KEBIASAANNYA, apabila suami meninggal dunia, Rumah yang di atas nama suami perlu dibahagikan mengikut faraid si suami. Jika suami sudah tiada ayah dan tiada anak lelaki, maka warisnya ialah isteri serta adik beradik si suami. (contohnya punya anak perempuan sahaja atau tiada anak ) Contoh: Jika …

Pemuda 24 Tahun Ini Berkongsi Tips Beli Rumah Secepat Mungkin Selepas Graduate

Untuk korang yang baru graduate ni, tahniah Saya ucapkan. Kehidupan sebenar korang baru bermula. Realiti hidup tak seindah masa korang study tu. Ada banyak benda nak kena fikir, banyak benda yang boleh memerangkap kita, banyak pemangsa yang menunggu untuk “makan” anda. Untuk elak dari dijerat oleh pemangsa-pemangsa di luar sana, korang kena tambah ilmu tentang pengurusan …

Refinance Housing Loan: Mengapa? Apa tujuan?

Assalamualaikum, Ok, saya nak menyambung kembali cerita bab refinancing/pinjaman semula perumahan. Ada beberapa sebab kenapa anda ingin sangat-sangat nak buat pinjaman semula. Antara sebab-sebabnya ialah :- Untuk mengurangkan bayaran ansuran bulanan. Untuk memendekkan tempoh pinjaman. Untuk mendapatkan lebihan tunai samada untuk tujuan pelaburan, melangsaikan hutang kad kredit atau personal loan atau untuk pembiayaan pelajaran anak-anak/diri …

5 Rahsia Kaya Melalui Rumah Kediaman Sendiri

Faizal termenung. Membaca artikel-artikel di internet membuatkan dia semakin bersemangat untuk membeli rumah yang pertama. Beliau berangan untuk membeli sebuah rumah untuk didiami olehnya, isteri dan anak-anaknya. Tetapi, dia masih takut dan ragu-ragu rumah bagaimanakah yang patut dibelinya. Bagi Faizal dan beribu lagi mereka yang belum pernah membeli rumah, kebimbangan dan kegusaran ini memang biasa …

#TipsHartanah: Apa nak buat dengan RM10,000

Kalau letakkan duit dalam fixed deposit, annually the most yang anda dapat adalah 4% sahaja. Sebagai contoh anda letak dalam fixed deposit sebanyak RM10,000 -> Untung RM400 setahun. Tapi.. Jika anda letak duit RM10,000 sebagai deposit rumah berharga RM100,000 kemudian disewakan, untung katalah juga RM400 setahun juga.. Tapi, bezanya adalah.. Harga rumah semakin meningkat! Selepas …

#TipHartanah: Kelebihan Membeli Hartanah pada awal kerjaya

Antara kelebihan jika orang-orang muda membeli hartanah seawal kerjaya mereka: Dapat panjangkan tempoh pinjaman Dapat membeli pada harga “mampu beli” sebelum ianya menjadi “mampu tengok”. Dapat menjana positive cashflow yang lebih dek kerana tempoh pinjaman yang panjang. For those younger buyers who are considering taking the plunge and buying their first property, I offers the following …

Nak tahu kenapa banyak ermohonan pembelian rumah ditolak? Ini salah satu sebabnya..

Permohonan pembiayaan beli rumah ditolak mempunyai banyak sebab. Salah satunya adalah adanya peraturan Debt Service Ratio (DSR). Iaitu berapa komitmen hutang kita setiap bulan dibandingkan dengan pendapatan (income). DSR adalah peraturan Bank Negara Malaysia untuk menetapkan berapa hutang yang kita boleh ada. Secara umumnya DSR adalah 70% (setiap bank mempunyai DSR yang berbeza). Namun bank …

Seminar Hartanah Abang Ensem memang awesome!

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Alhamdulillah kali saya berkesempatan untuk menghadiri seminar hartanah yang dikendalikan oleh ikon hartanah terkenal dari semenanjung iaitu Abang Ensem @ Encik Meor. Selama ini, jujur saya katakan segala tindak-tinduk penceburan saya dalam bidang hartanah hanya melalui buku yang ditulis oleh Tuan Azizi Ali (appendix page). Buku seperti Jutawan Hartanah dan sebagainya. …

Tips Membuka dan Mengurus Homestay / Rumah Tumpangan

1. Membuka Homestay / Rumah Tumpangan Mempunyai satu atau dua rumah/apartment yang sesuai. Lokasi yang baik adalah penting seperti berdekatan bandar, pantai, pusat pengajian, hospital , pusat pengajian dan sebagainya. Jarak 10 – 15 km dari pusat berkenaan boleh diterima oleh pelanggan. Kelengkapan untuk rumah yang paling minima ialah tilam dan katil. sofa,TV serta cerek …

Senarai Semak – 5 Perkara Perlu Tahu Sebelum Membeli Rumah Dengan Pemaju

Zaman kegawatan ekonomi semakin mendatang. Kuasa membeli semakin kurang. Masing-masing sudah memulakan strategi cara untuk meningkatkan pendapatan. Antaranya dengan memulakan perniagaan. Termasuk membeli rumah untuk tujuan membina aset. Membeli hartanah bukan semudah membeli barang di kedai runcit. Ada prosedur penting yang perlu dilalui. Artikel ini berkongsi senarai semak yang penting kita ketahui sebelum membeli rumah …

5 cara kreatif mendapatkan sumber wang deposit rumah baru

Mendapatkan wang deposit pendahuluan adalah satu perkara yang paling sukar untuk memiliki rumah baru. Terutamanya jika ianya dalah rumah pertama anda.  Seperti yang anda tahu, kebanyakan bank hanya akan membiayai kos kediaman anda sebanyak 90% sahaja (maksima). Jadi baki 10% kebiasaan akan dibayar oleh pembeli sebagai tanda komitmen dan penunjuk kemampuan. Bagaimana jika anda mampu …

Waktu terbaik untuk melabur pada hartanah

Inilah waktu terbaik untuk beli rumah / hartanah- bila ekonomi jatuh! Walaupun ramai “jutawan” akan menjadi “bukan jutawan” bila ekonomi jatuh, di waktu yang sama, ramai juga yang “bukan jutawan” akan menjadi “jutawan” oleh kerana bijak mengambil peluang ekonomi jatuh. The simple formula: Bila ekonomi jatuh, harga rumah akan jatuh. Harga rumah jatuh oleh kerana …

Pengeluaran Akaun 2 KWSP Untuk Mengurang Baki Pinjaman Perumahan

Hari yang sama saya dapat surat dari KWSP menyatakan amaun pengeluaran telah dikreditkan ke dalam akaun bank pinjaman perumahan saya. Hutang saya dah kurang… Ini adalah pengalaman pertama kali saya membuat pengeluaran KWSP atas Akaun 2 untuk mengurangkan baki pinjaman perumahan. Saya pergi KWSP Simpang Tiga, Kuching untuk ambil Borang Permohonan KWSP 9C . Tahun …

#5 Sebab Mesti Beli Hartanah pada usia Muda

Ketika mula-mula saya masuk ke alam pekerjaan, bapak saya berpesan: “Fizul, sebelum kahwin make sure dah beli rumah terlebih dahulu dalam usia muda.. Kereta idaman boleh beli kemudian” Pada ketika itu saya baru berusia 25 tahun dan belum lagi terfikir untuk membeli rumah apatah lagi untuk berkeluarga. Sekarang selepas 6 tahun baru saya faham mengapa ayah …