Kisah Motivasi

10 Dosa yang jadi penghalang rezeki

Setiap manusia bahkan setiap makhluk melata di muka bumi ini pasti diberi rezeki oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala. وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا Dan tak ada satupun makhluk melata di bumi kecuali Allah-lah yang memberikan rezekinya (QS. Hud: 11) Namun ada kalanya seorang muslim sempit rezekinya. Misalnya bertahun-tahun tidak mendapat perolehan …

Cara periksa sama ada gelaran Dato’ , Datuk, Datuk Seri itu betul atau auta ..

“Fuhh.. Dia dah dapat title Dato’ laa.. Artiss tu.. Bukan senang nak dapat title Dato’”..  Kita sebagai rakyat marhaen jangan terus teruja apabila diberitahu oleh member-member tentang title Dato’ ni. Kita boleh periksa sendiri sama ada title tu betul atau tidak. Saya saja nak share apa yang saya cari, majlis penganugerahan pengasas Public Gold iaitu …

Buat keputusan hari ini!

Ramai antara kita tidak mempunyai keputusan untuk menjadi kaya. Sudah tentunya, ramai yang mengharapkan kekayaan. Ramai juga yang berdoa untuk mendapat kekayaan. Tapi langkah yang sering dilupakan adalah untuk anda membuat keputusan untuk menjadi kaya. Langkah Menjadi Kaya: Tetapkan matlamat anda untuk menjadi bebas kewangan. Tanamkan niat di hati bahawa anda akan berkorban dan berusaha …

Prof Ismawi H. Zen: Anak Sarawak antara arkitek pembesaran Masjidilharam

Keadaan Masjidil Haram pada zaman Rasulullah SAW dan khalifah seterusnya, tidaklah seluas sekarang. Peralihan pucuk pimpinan turut membawa transformasi fizikal ke atas Masjidil Haram. Lantaran itu, tidak hairanlah, Mekah menjadi tumpuan umat Islam dari semasa ke semasa. Kehadiran mereka pelbagai tujuan, sama ada untuk perlaksanaan ibadah haji, umrah, solat Kerana tuntutan zaman dan perkembangan umat …

Thinking BIG – fikirkan kejayaan yang BESAR!~

Beri peluang kepada diri anda untuk “think BIG’. Kesemua kisah kejayaan bermula dengan “thinking BIG”. Dengan mengimpikan sesuatu yang besar, anda memaksa diri anda utk menjadi lebih kreatif dan inovatif utk mencapai sesuatu yang di luar jangkaan anda. FIKIRKAN BAGAIMANA? Sekiranya anda sudah berjaya di Malaysia, fikirkan bagaimana utk berjaya di peringkat antarabangsa. Sekiranya pendapatan …

“Saya nak tapau KFC untuk adik-adik saya Cikgu.. Biar mereka merasa..”

Pasukan kami adalah gabungan pemain-pemain terbaik sekolah-sekolah di Pulau Banggi dan semuanya 15 orang murid. Kami barisan guru pengiring membawa 15 orang murid asal pulau ini keluar ke tanah besar Kudat untuk menyertai Bola Sepak Peringkat Daerah. Kami menginap di Rumah Rehat Kudat sepanjang kejohanan tu berlangsung selama 3 hari. Tambang feri, penginapan, kos pengakutan …

Pengalaman saya sebagai Authorized Dealer Public Gold sejak 2010

  Hafizul Hakim Bin Mohamad Kerta Age: 32 years old DOB: 20th December 1983 Contact Number: 019-8884452 Education Background: Bachelor of Electrical Engineering (Power Electrical) Profession: Electrical Engineer Master Dealer Public Gold (PG000839) since 2010 Mula membaca tentang emas ketika mula di alam pekerjaan sekitar tahun 2009. Pada masa itu saya baca buku ‘Guide to …

Runner barang pun dapat simpan 1 gram emas setiap bulan. Bagaimana?

KUCHING – Bertemankan sebuah motosikal dan beg galas, dia bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain di sekitar Kuching dan Kota Samarahan untuk menghantar pesanan pelanggan. Nama glemer nya K-RUSH (Khairul Runner Upah Seikhlas Hati) Dalam sehari Khairul turut menyatakan beliau dapat menyiapkan hampir 5 tugasan menghantar barang dalam sehari dan kadang-kadang dlm satu tugasan …

Novel Jibam (Ujang, 1992)

“Dunia yang bulat, adalah bersegi baginya. Benda yang hodoh menjadi cantik pada pandangan mata. Katak pisang dan binatang kecil adalah teman sepermainannya. Nyanyian untuknya amat pilu mengusik jiwa. Dia di sambut bukan di pesta besar. Sambutan diterima adalah sepak terajang dan penghinaan. Air mata adalah teman, tetapi tak pernah dimengertikan. Dia terus hidup, terus bermain …