Cara Beli Emas Public Gold

Proses pembelian emas Public Gold adalah sangat mudah dan straight forward! Tanpa berjumpa dealer sekalipun, anda boleh place order sendiri secara online (dibuka 24 jam sehari), selesaikan bayaran dan collect emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan di pejabat Public Gold terdekat.

Tapi kalau nak urusan lebih mudah, contact saya  (Klik 019-8884452) atau mana-mana dealer Public Gold yang anda percaya.

Bagi segala maklumat yang diperlukan iaitu:

  1. Nama penuh
  2. No. i/c
  3. No. telefon
  4. Email
  5. Jenis dan kuantiti emas yang nak dibeli
  6. Lokasi cawangan Public Gold terdekat

Nanti selesaikan bayaran ke terus akaun Public Gold dan ambil emas terus dari pejabat Public Gold terdekat.

Kalau tak dapat contact dealer untuk lock harga masa harga emas tengah ‘cantik’, follow steps di bawah ni. Tapi kalau pernah berdaftar dengan Public Gold (i.e. pernah beli atau jual terus di office Public Gold).

EMPAT (4) Langkah Membeli Emas Public Gold

Langkah #1 : Register di Website Public Gold
Langkah #2 : Lock Harga (Place Order)
Langkah #3 : Buat Bayaran
Langkah #4 : Ambil Emas

Langkah #1 : Register di Website Public Gold

Step 1: Pergi ke website www.publicgold.com.my

Skrin #1: Pergi ke web www.publicgold.com.my, dan klik “Login”.

Step 2: Klik butang REGISTER NOW
Step 3: Isikan maklumat peribadi anda dan letakkan PG code saya sebagai introducer iaitu PG000839

Skrin #3: Masukkan maklumat peribadi. Letakkan maklumat dealer sebagai introducer anda. Ini penting sebab dealer tu nanti akan bantu anda follow-up dengan Public Gold bila diperlukan. Kalau nak saya jadi introducer anda, letakkan nama “Hafizul Hakim Bin Mohamad Kerta“, kod “PG000839“, no. telefon “019-8884452“.

Peringatan penting, introducer tak boleh ditukar kalau dah register nanti. So, lebih baik anda kenal pasti betul-betul dealer mana yang boleh membimbing anda dengan betul dan penuh bertanggungjawab sebelum letak nama introducer.

Skrin #4: Buka email anda, dan klik “activation link”.

Skrin #5: Sekarang ni proses “Registration” dan selesai. Buka balik website www.publicgold.com.my dan klik “Login”.

Langkah #2 : Lock Harga (Place Order)

Skrin #6: Masukkan temporary “Username” dan “Password” yang dihantar ke email anda.

Pergi ke e-mail anda untuk mengaktifkan pendaftaran. Gunakan no IC sebagai (username) dan password anda pilih tadi semasa pendaftaran

Skrin #7: Klik “Order”, dan “Purchase Order”.

Klik Purchase Order untuk langkah pembelian seterusnya

Skrin #8: Masukkan bilangan item yang nak dibeli. Contoh di atas saya nak beli 1 keping x 1 Dinar. Saya cuma masukkan nombor 1 di dalam kotak.

Pilih emas yang anda nak beli dan tekan ‘Add to Cart’
Taip kuantiti yang anda hendak beli

Skrin #9: Pilih “Full Payment” di bahagian “Payment Option” kalau anda buat belian tunai, atau pilih “Easy Payment” kalau nak beli secara ansuran (4 kali bayar/ 4 bulan). Belian Easy Payment dikenakan caj 0.5% (sekali sahaja) atas jumlah keseluruhan belian. Lengkapkan segala maklumat diperlukan dan klik “Check Out”.

Skrin #10: Semak segala maklumat diberikan. Pastikan semua maklumat betul sebab kalau berlaku kesilapan, proses pembetulan dengan pihak Public Gold mungkin agak menyulitkan. Kalau semua dah ok, klik “Confirm Order”. Proses lock harga selesai….

Langkah #3 : Buat Bayaran

Langkah #3.1: Tunggu Sales Order

Lepas klik “Confirm Order” di Skrin #10, sistem web Public Gold akan emailkan Booking Order (BO) on-the-spot. Anda dah boleh buat bayaran terus berdasarkan Booking Order tu atau tunggu sehingga anda terima email Sales Order (SO) seperti di bawah. Kalau tak terima SO dalam masa 2 hari, bagi tahu dealer untuk dia follow-up dengan Public Gold. Bila dah terima SO, semak dan pastikan maklumat tepat sebelum buat bayaran. Kalau berlaku kesilapan dalam SO tu, bagi tahu dealer untuk minta Public Gold buat pembetulan.

Pastikan semua maklumat dan jumlah emas dibeli adalah betul

Contoh Slip Bayaran

Peringatan penting, JANGAN buat bayaran melalui Cash Deposit Machine!

Ia sangat berisiko sebab kalau tiba-tiba Cash Deposit Machine:

  1. Error masa anda sedang masukkan duit
  2. Tak dapat keluarkan resit, anda tak ada bukti yang anda telah pun buat bayaran!…
  3. Kena gi cawangan bank, ambil surat pengakuan & cop angkat sumpah di mahkamah. Banyak kerja!

Sebaiknya guna online banking! Atau bank in ke akaun saya, nanti saya tolong transfer kan amaun ke akaun Public Gold.

Kebaikan gunakan online banking, kita ada salinan pdf. Tak perlu risau resit takda warna atau lupa letak mana. Boleh retrieve dari m2u history je.

Lepas buat bayaran, terus emailkan bukti bayaran kepada payment@publicgold.com.my untuk mereka sahkan yang anda telahpun buat bayaran. Kalau bayaran tak diterima dalam tempoh yang ditetapkan (10 hari), anda boleh dikenakan penalti ataupun nama di blacklist.

Langkah #4 : Ambil Emas

Lepas selesaikan bayaran, anda boleh ambil emas pada bila-bila masa dalam tempoh 2 bulan. Lepas tempoh 2 bulan, Public Gold akan kenakan upah simpanan 1.0% setahun.

Apabila nak datang ambil, jangan lupa bawa sekali:

  1. Bukti bayaran original
  2. Salinan Sales Order.
  3. Call dulu office Public Gold, bagi no. Sales Order untuk dia semak samada dah boleh ambik ke belum, dan yang keduanya, supaya dia boleh proses awal-awal.

Anda tak perlu menunggu lama-lama di office Public Gold untuk dapat emas tu.

Itu sahaja 4 langkah lock dan beli emas Public Gold tanpa perlu berjumpa Dealer.

Moga kita semua kaya dan berjaya dalam pelaburan emas, insyaAllah.

Wallahu a’lam.

 

  • Hafizul Hakim Bin Mohamad Kerta
  • Master Dealer Public Gold (PG000839)
  • HP: +6019-8884452
Hafizul Hakim

Hafizul Hakim

Hafizul Hakim. Aktif berkongsi ilmu emas dengan anak muda di Facebook. Double Star Master Dealer Public Gold. Introducer Code PG000839. Whatsapp untuk belian emas di nombor 019-888 4452

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!