Month: December 2017

Pencapaian bersama Public Gold

Ia menjadi titik tolak untuk saya membantu orang ramai memulakan pelaburan emas cara tepat, selamat dan menguntungkan (insyaAllah). Alhamdulillah, dalam tak sedar, 2011 saya diiktiraf antara top dealer Public Gold di Malaysia dengan jualan peribadi melebihi RM3 juta setahun. Top dealer Public Gold 2010/2011 Top dealer Public Gold 2011/2012 Top dealer Public Gold 2012/2013 Top …

Co-Founder Bitcoin.com jual kesemua bitcoin miliknya! Ini sebabnya..

Pengasas bersama salah satu laman Bitcoin terbesar di dunia Bitcoin.com telah menjual kesemua Bitcoin yang dimilikinya dan membuat kenyataan bahawa matawang kripto ini secara digitalnya ‘tidak berguna’. Emil Oldenburg adalah chief technology officer (CTO) untuk Bitcoin.com menambah bahawa pelaburan dalam matawang kripto ini adalah pelaburan paling berisiko yang anda boleh lakukan. Ramai ketika ini yang gelap mata …

Senarai 30 penyimpan rizab emas terbesar di dunia

Nilai matawang global sering dikaitkan secara langsung dengan nilai emas. Standard Emas kini tidak lagi digunakan sejak tahun 1971, tetapi banyak negara dan institusi masih menyimpan rizab besar logam berharga ini. Berikut adalah 30 tempat menyimpan paling banyak emas, seperti yang dicatatkan oleh  World Gold Council setakat November 2017. Tempat #30: Mexico (120.5 tan emas) …

5 Keistimewaan Wealthcard Public Gold

5 Keistimewaan Wealthcard Public Gold Akhirnya, yang ditunggu-tunggu telah pun datang. Pembelian Public Gold Wealthcard goldbar seberat 0.5 gram, datang sekali dengan pakej diskaun yang sangat menarik. Hari ni saya telah dihubungi Public Gold Cawangan Kuching untuk collect discount voucher pembelian emas dan perak fizikal bernilai RM300! Kupon ini hanya valid untuk pembelian emas dan …

Cara Transfer Duit Maybank2u ke Tabung Haji Secara Online

  Transfer duit dari Maybank ke Tabung Haji Tapi sebelum korang boleh transfer duit Maybank2u ke Tabung Haji secara online, korang mesti dah daftarkan nombor akaun Tabung Haji korang kat Maybank2u. Untuk cara daftar akaun tabung haji dalam akaun Maybank2u korang boleh baca artikel berkenaan. Kita teruskan ke topik Cara Transfer Duit Maybank2u ke Tabung Haji Secara Online. 1. Setelah anda login …

Kenapa kita perlu simpan emas?

Ramai orang tanya saya, kenapa perlu simpan emas?  Saya tanya balik, kenapa simpan duit?  Apa beza simpan duit dengan simpan emas? Blog ini saya wujudkan adalah untuk ajak semua pembaca merungkai persoalan utama,  KENAPA KITA PERLU SIMPAN EMAS? Sebelum kita pelajari atau fahami tentang tips dan kaedah serta potensi simpanan dan pelaburan emas, kita perlu terlebih dahulu fahami KENAPA KITA …

Beza belian emas Public Gold menggunakan kaedah akaun GAP dan secara ansuran (EPP)

Beza belian emas Public Gold menggunakan kaedah akaun GAP dan secara ansuran (EPP) Salam sejahtera, Ramai bertanya kepada saya tentang perbezaan belian emas Public Gold secara ansuran dan menggunakan akaun GAP. Apa bezanya? Apa beza akaun GAP (Gold Accumulation Program) dengan Easy Payment Purchase (EPP)? i. Akaun emas Gold Accumulation Program (GAP) Anda boleh simpan …

Etika hidup di Jepun yang sangat sukar untuk diamalkan di negara lain

Jepun begitu terkenal dengan peraturan etika yang sangat kompleks. Bagi masyarakat dari negara-negara lain, etika-etika ini pasti menjadi sesuatu yang sangat merumitkan tetapi di Jepun, ia tidak menjadi suatu masalah besar. Memanggil sesorang hanya dengan nama adalah tidak mencukupi di Jepun. Gelaran “san” sebagai tanda hormat adalah salah satu daripadanya . Sebenarnya terdapat banyak lagi gelaran untuk …

Cara langsai hutang – Teknik Snowball!

Menurut laporan akhbar The Star, kadar kemuflisan di Malaysia semakin meningkat dengan sebanyak 21,987 kes dilaporkan pada tahun 2013. Hal ini tentunya membuat kita lebih berhati-hati ketika menggunakan kemudahan kredit. Walau bagaimanapun, kebanyakan kita tidak dapat lari daripada berhutang seperti kad kredit, pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, dan juga pinjaman pendidikan. Hal ini kerana kebanyakan …