header.jpg

How to Become Public Gold Dealer?

Assalamualaikum and best wishes to all readers. If you are reading this, it means that you have just taken a step forward from just being an avid reader to my website, to a motivated person with an intention to excel in Gold & Silver Investment. I started being a Public Gold Dealer in January 2010. However, […]

Nisfu Syaaban 2013

Kelebihan Malam Nisfu Sya’aban

Malam Nisfu Sya’ban 1436 / 2015  – Assalamualaikum pembaca sekalian, khususnya yang beragama Islam, tidak lama lagi Bulan yang berkat dan Suci Ramadhan 1436 H telah masuk lagi, dimana kita akan diberi kesempatan lagi untuk beramal sebanyak-banyaknya di bulan itu. Ketika ini kita berada di 2 Sya’ban 1436 H (bulan sebelum ramadhan versi penanggalan Hijriah). Bulan Sya’ban merupakan salah satu […]

macauhub.17.2.2015.470

Credit Ratings Definitions & FAQs

Credit ratings are forward-looking opinions about credit risk. Standard & Poor’s credit ratings express the agency’s opinion about the ability and willingness of an issuer, such as a corporation or state or city government, to meet its financial obligations in full and on time. Credit ratings can also speak to the credit quality of an […]

foto-foto-makro-pertempuran-antar-semut-1

Kisah Nabi Sulaiman a.s dengan semut

Alkisah Kerajaan Nabi Sulaiman AS dikala itu sedang mengalami musim kering yang begitu panjang. Lama sudah hujan tidak turun membasahi bumi. Kekeringan melanda di mana-mana. Baginda Sulaiman AS mulai didatangi oleh ummatnya untuk meminta pertolongan dan memintanya memohon kepada Allah SWT agar menurunkan hujan untuk membasahi kebun-kebun dan sungai-sungai mereka. Baginda Sulaiman AS kemudian memerintahkan […]

Graduate Debt or Indebt Hafizul Hakim

Slide Seminar Debt or Indebt di USM, Penang

Assalamualaikum, Alhamdulillah saya baru saja selesai memberikan perkongsian dengan mahasiswa di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang berkenaan dengan keadaan realiti selepas mereka graduate dan masuk di alam pekerjaan. Perkara ini sangat penting kerana statistik orang muda (bawah umur 35 tahun) bankrap semakin tinggi dengan angka 50,000 sepanjang tempoh 5 tahun! Banyak tak banyak anda boleh imagine […]

Picture2

WTF ? 23 Hartanah Sebelum 30

WTF. Sila jangan fikir benda lain. WTF bermaksud: What to find? When to find? Where to find? Datang dari nama forum PropertyWTF.com.my yang mana tempat penulis buku ini, Tuan Faizul Ridzuan rajin berforum maya. Buku ini dan forum sebegini menjawab persoalan saya siapa agaknya yang membeli hartanah di KL selama ini. Hehe. Rupanya beliau adalah salah seorangnya […]

Picture1

[Student Promo]: Pelajar di Germany menjadi Dealer Public Gold

Alhamdulillah, malam tadi seorang pelajar Malaysia dari University of Hamburg telah menghubungi saya untuk menjadi Dealer Public Gold pada harga sangat istimewa iaitu cuma RM500 sahaja! Penjimatan sebanyak RM29,500 (normal price untuk menjadi  dealer Public Gold). Kelebihan menjadi Dealer Public Gold: Selain daripada menyimpan untuk kegunaan peribadi, anda juga dapat berkongsi dengan rakan dan keluarga. […]

emgoldex-1024x492

Emgoldex?

Disebabkan terlalu banyak permintaan diterima berkenaan pelaburan EMGOLDEX. Adakah ia skim ponzi? Jawapannya ya. Ianya sudah di”file”kan untuk siasatan di US. Anda boleh baca di Sini. [+] http://behindmlm.com/companies/civil-fraud-charges-filed-against-us-emgoldex-investors/ Dan beberapa lagi maklumat tentang skim piramid ini. [+]http://mlm-scam.info/emgoldex/em-goldex-scam-the-alluring-pyramid-in-circles/ [+] http://www.abs-cbnnews.com/focus/02/17/15/what-you-must-know-about-emgoldex-pyramiding-scam [+] http://mlm-scam.info/emgoldex/em-goldex-scam-the-alluring-pyramid-in-circles/ Jadi saya pun membuat beberapa kajian tentang skim ini. Perkara yang pertama yang saya akan tengok adalah […]

4edf7a0143c10.image

#Tips Kewangan: Plan Persaraan

Jika kos sara hidup sekarang RM3,000 sebulan, kos ini akan menjadi RM9,730 pada 30 tahun akan datang dengan kenaikan inflasi sebanyak 4% setahun. Jadi, untuk bersara pada 30 tahun akan datang & mengekalkan gaya hidup (spending culture) selama 20 tahun, maka kita memerlukan simpanan untuk persaraaan sebanyak RM3.7 juta! Di sini kita ada beberapa pilihan: […]

RM10K

#TipsHartanah: Apa nak buat dengan RM10,000

Kalau letakkan duit dalam fixed deposit, annually the most yang anda dapat adalah 4% sahaja. Sebagai contoh anda letak dalam fixed deposit sebanyak RM10,000 -> Untung RM400 setahun. Tapi.. Jika anda letak duit RM10,000 sebagai deposit rumah berharga RM100,000 kemudian disewakan, untung katalah juga RM400 setahun juga.. Tapi, bezanya adalah.. Harga rumah semakin meningkat! Selepas […]