Perang Mu’tah – 3,000 Pasukan Muslim Melawan 200,000 Pasukan Romawi

Perang Mu’tah – 3,000 Pasukan Muslim Melawan 200,000 Pasukan Romawi
   Send article as PDF    PERTEMPURAN paling heroik dan dahsyat yang dialami umat Islam di era awal perkembangan Islam adalah saat mereka yang hanya berkekuatan 3,000 orang melawan pasukan terkuat di muka bumi saat itu, pasukan romawi dengan kaisarnya Heraclius yang membawa pasukan sebanyak 200.000 orang. Pasukan super besar tersebut merupakan pasukan gabungan antara kaum ...

Download E-book: Simpan emas cara mudah!

Download E-book: Simpan emas cara mudah!
   Send article as PDF    Click Here to Download: Ebook First Edition Hafizul Hakim

The Beginner’s Guide to Saving Money

The Beginner's Guide to Saving Money
   Send article as PDF    Assalamualaikum pembaca-pembaca sekalian, Apa khabar? Bagaimana dengan puasa tahun ini, adakah lebih bagus dari segi kualiti dari tahun-tahun sebelum ini? Baik, kali ini saya nak posting tentang kepentingan untuk merancang pelan simpanan. Anda semestinya pernah berdepan dengan situasi sebegini: “Eh dia sama je pangkat dengan aku dekat pejabat. Macam ...

Syeikhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya al-Kandahlawi

Syeikhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya al-Kandahlawi
   Send article as PDF    Mungkin ramai di antara kita tertanya-tanya siapakah penulis buku taklim @  buku hadis yang sering dibaca di masjid-masjid iaitu Kitab Fadhail Amal nukilan Shaikhul Hadis Hazrat Maulana Muhammad Zakariya rah. Mari berkenalan dengan latar belakang dan peribadi muhadithin ini. 1.1 KELUARGA DAN TEMPAT KELAHIRANNYA Di bahagian barat wilayah utara ...

Kenaikan Kadar OPR di Malaysia 2014 Naik 25 Mata (3.25%). Apa Kesan kepada bayaran pinjaman bulanan anda?

Kenaikan Kadar OPR di Malaysia 2014 Naik 25 Mata (3.25%). Apa Kesan kepada bayaran pinjaman bulanan anda?
   Send article as PDF    Kadar Kenaikan BLR Naik VS BLR Turun? Pengumuman oleh BNM tentang kenaikan kadar OPR: The Star Yang pastinya apabila telah mencapai prestasi dan tempoh yang telah ditetapkan BNM akan kembali berubah melihatkan dan berdasarkan 2 situasi di bawah ini : Apabila BLR/BFR rendah, hutang peminjam seperti anda akan jadi ...

Laporan Karguzari Jemaah Tabligh: Satu kampung murtad di Sabah

Laporan Karguzari Jemaah Tabligh: Satu kampung murtad di Sabah
   Send article as PDF    Dari Fb Page Ustaz Ebit Lew: Menangis mendengar laporan sebuah kampung yang murtad dan sebuah masjid yang mati dari Dr Rosmadi Nawi dan jemaah yang kini sedang berdakwah di Sabah. Sayunya ya Allah.salah saya ni.. ampun Ya Allah.Menjejaki masjid yg sudah 18 tahun dibiarkan usang di Kg Langkabong, Tongod, Sandakan.  ...

Kitab Fadhail Amal

Kitab Fadhail Amal
   Send article as PDF    Pernah lihat atau baca Kitab ini? Inilah kitab antara yang terbanyak dibaca diseluruh dunia setiap hari dan diulang bacaannya setelah habis seperti kita membaca Al-Quran. Mengapa kitab ini perlu dibaca disetiap rumah dan masjid diseluruh dunia. Apakah kelebihan kitab ini dan apakah kelebihan membacanya dirumah dan dimasjid? Apakah itu ...

Kisah Nabi Muhammad saw dengan pengemis Yahudi yang buta

Kisah Nabi Muhammad saw dengan pengemis Yahudi yang buta
   Send article as PDF    Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata, “Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya.” Setiap pagi Rasulullah s.a.w mendatanginya dengan membawa ...

Kelebihan Orang Yang Menghafaz/Menghafal Al Quran

Kelebihan Orang Yang Menghafaz/Menghafal Al Quran
   Send article as PDF    Al Quran merupakan Kalamullah yang di turun kepada Nabi Muhammad S.A.W untuk membawa kesejahteraan kepada umatnya di dunia dan juga di akhirat. Banyak kelebihan bagi orang yang membaca Al Quran. Begitu juga bagi orang yang menghafaz Al Quran, Allah akan memberi 2 ganjaran iaitu ganjaran di dunia dan di ...

Tinggal 4 Hari Lagi Bagi Promosi Dealer: RM10,000

Tinggal 4 Hari Lagi Bagi Promosi Dealer: RM10,000
   Send article as PDF    Bagi pemahaman cepat, dengan pembelian emas/perak berjumlah RM10,000 dalam satu invois anda akan menikmati keistimewaan sebagai seorang Dealer Public Gold! Apa yang anda akan dapat? Setiap pembelian anda akan menerima insentif jualan sebanyak 1% dari setiap pembelian. Ada lagi? Ya ada! Setiap pembelian rakan atau family atas intro anda, ...

50 Tips Terbaik Membina Keluarga Bahagia Oleh Dr Fadzilah Kamsah

50 Tips Terbaik Membina Keluarga Bahagia Oleh Dr Fadzilah Kamsah
   Send article as PDF    Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.  Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. ...

5 SEBAB MENGAPA MEMBELI HARTANAH DI USIA MUDA

5 SEBAB MENGAPA MEMBELI HARTANAH DI USIA MUDA
   Send article as PDF    Ketika mula-mula saya masuk ke alam pekerjaan sebagai seorang Engineer, ayah saya berpesan: “Fizul, sebelum kahwin make sure dah beli rumah terlebih dahulu dalam usia muda.. Kereta idaman boleh beli kemudian” Pada ketika itu saya baru berusia 25 tahun dan belum lagi terfikir untuk membeli rumah apatah lagi untuk ...

Tiga Golongan Orang Yang Celaka

Tiga Golongan Orang Yang Celaka
   Send article as PDF    أًلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. Sahabat yang dirahmati Allah, Dari Abi Hurairah r.a, Rasulullah SAW naik ke atas ...

ROI: Cara Pengiraan Keuntungan Sewa Rumah/Apartment

ROI: Cara Pengiraan Keuntungan Sewa Rumah/Apartment
   Send article as PDF    How do property  investors know which property to purchase? One of the assessment methods used regularly  is termed as Return on Investment (ROI). It is not the only method that  investors use to calculate returns; however, it is the most widely used. ROI, also known as  Yield, is calculated ...

Adab makan, minum menurut cara (sunnah) Rasulullah saw

Adab makan, minum menurut cara (sunnah) Rasulullah saw
   Send article as PDF    ISLAM agama yang mencakupi semua aspek kehidupan termasuk perkara membabitkan pemakanan. Tidak dapat dinafikan makanan dan minuman elemen penting dan berharga dalam kehidupan bagi memastikan manusia dapat hidup dengan sejahtera, menjalankan tugasan atau kegiatan hariannya dengan lancar dan memastikan seseorang itu tidak hilang semangat kerana kelaparan. Terdapat beberapa adab dan ...

All Sarawakian must know this 18-points Agreement

All Sarawakian must know this 18-points Agreement
   Send article as PDF    The 18-points Agreement signed on July 9, 1963 before the formation of  Malaysia is an important document safeguarding the rights and autonomy of Sarawak and Sarawakians. So why don’t we know it?   NOT many Sarawakians are well-versed in the 18-points Agreement and only some have heard some aspects ...

Promosi June: Modal RM10,000 jadi Dealer Public Gold!

Promosi June: Modal RM10,000 jadi Dealer Public Gold!
   Send article as PDF      Diskaun 50%!! Dengan hanya membuat pembelian sebanyak RM10,000 secara automatik anda bergelar sebagai Authorized Dealer Public Gold!

Nilai Emas Hari Ini & 20 tahun akan datang

Nilai Emas Hari Ini & 20 tahun akan datang
   Send article as PDF      Sekarang anda sudah faham mengapa orang simpan “nilai duit” mereka dalam bentuk emas fizikal bukan?

Malaysia tangga ke-15 kenaikan harga rumah

Malaysia tangga ke-15 kenaikan harga rumah
   Send article as PDF    Malaysia menduduki tempat ke-15 dalam kalangan negara yang mencatatkan kenaikan harga rumah tertinggi pada suku pertama 2014 daripada 54 negara yang dikaji oleh laporan terbaharu Indeks Harga Rumah Global Knight Frank.Laporan Knight Frank itu mendapati harga rumah di negara ini pada suku pertama 2014 meningkat lapan peratus dalam tempoh ...

Public Gold offers physical gold investments

Public Gold offers physical gold investments
   Send article as PDF    KUCHING AND KOTA KINABALU: Public Gold is offering physical gold investments which may be ideal in the long term for emergencies. Public Gold master dealer Hafizul Hakim Mohamad Kerta, 30, said it may not give a monthly profit like other gold investment schemes, but with a few techniques, quick ...

Usaha mencari rezeki

Usaha mencari rezeki
   Send article as PDF    Allah sudah menyediakan manusia dengan akal fikiran untuk memenuhi tujuan di sebalik kehidupan termasuk rezeki. Melalui akal fikiran manusia berusaha mencari rezeki, memahami mereka hendaklah hidup saling bekerjasama dalam melengkapi keperluan diri dan mengakui kepentingan ajaran Nabi SAW kepada manusia. Antara ajaran Nabi SAW yang manusia perlu terima ialah ...

MoU Signing Ceremony Between Public Gold Marketing Sdn. Bhd. and VietinBank Gold

MoU Signing Ceremony Between Public Gold Marketing Sdn. Bhd. and VietinBank Gold
   Send article as PDF    MoU Signing Ceremony Between Public Gold Marketing Sdn. Bhd. and VietinBank Gold and Jewellery Trading Company Ltd. in Public Gold Global Center today. In this partnership, Public Gold Group will team up with VietinBank Gold in expanding its gold trading business in Vietnam.

Inheritance (Wasiat) – The Greatest Gift to Your Family

Inheritance (Wasiat) – The Greatest Gift to Your Family
   Send article as PDF    Sabda Rasulullah s.a.w. lagi: Sesiapa yang meninggal dunia dengan meninggalkan wasiat maka dia mati di atas jalan Islam dan mengikut sunnah. Dia mati dalam keadaan bertaqwa, bersyahadah dan dalam keadaan diampunkan. - Hadis riwayat Ibnu Majah Adam was a happily married man. But all good things have to come ...

Researchers Say There Could Be $300 Million In Gold At A 156-Year-Old Shipwreck Off The Coast Of South Carolina

Researchers Say There Could Be $300 Million In Gold At A 156-Year-Old Shipwreck Off The Coast Of South Carolina
   Send article as PDF    Odyssey A marine exploration group says it has recovered nearly 1,000 ounces of gold from a long-ago shipwreck 160 miles off the coast of South Carolina. Tampa-based Odyssey Marine Exploration announced it had completed its latest mission to the site of the wrecked SS Central America, which went down in a hurricane ...

9 Tempat Orang Ramai Membuat Pelaburan

9 Tempat Orang Ramai Membuat Pelaburan
   Send article as PDF    Dunia ini penuh dengan risiko. Mahu tidak mahu kena kena ambil risiko tertentu supaya kita dapat melangkah ke hadapan. Makan nasi pun adakalanya tergigit lidah atau tercekik tulang, tapi itu bukan alasan untuk kita tidak mahu makan langsung, bukan? Justeru, berdasarkan 4 sebab kenapa kita perlu melabur kita perlu merancang pelaburan kita dengan ...